Her lokmada tadına hayran bıraktıracak: Sade buttermilk kek tarifi, nasıl yapılır?
Sade buttermilk kek, ekstra nemli ve oldukça yumuşak bir dokuya sahip tereyağlı ve vanilyalı oldukça lezzetli bir kek tarifidir. Adından da anlayabileceğiniz gibi bu tarifin yıldızı buttermilk malzemesidir. Buttermilk bu tarifin içerisinde glüteni yumuşatarak kekin nemli ve yumuşak bir dokuya sahip olmasında en önemli rolü oynar.
Sade buttermilk keki, kalabalık davet sofralarında herkesin beğenisi kazanacak oldukça lezzetli bir tarif olmasının yanı sıra dilerseniz içerisine damak zevkinize göre limon kabuğu rendesi, havuç, ceviz ya da haşhaş ekleyerek lezzetini katlayabilirsiniz. Eğer sade buttermilk kek tarifi içerisindeki şeker miktarı size fazla geliyorsa azaltabileceğinizi de aklınızdan çıkarmayın.
Eğer buttermilk’in ne olduğunu ilk defa duyuyor ve bu tarifi denemek için öğrenmek istiyorsanız sizler için hazırladığımız en kolay buttermilk tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
SADE BUTTERMİLK KEK TARİFİ NASIL SAKLANIR?
Sade buttermilk kek tarifini tamamen soğuduktan sonra hava geçirmez bir kabın içerisinde üç ila dört gün boyunca muhafaza edebilirsiniz.
SADE BUTTERMİLK KEKİ DONDURULABİLİR Mİ?
İyi haber! Sade buttermilk kekini derin dondurucuda 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Bunun için kekinizi fırından aldıktan sonra tamamen soğutun ve ardından dilimleyin. Her bir dilimi en az iki kat streç filme sarın ve üzerini alüminyum folyo ile kaplayın. Bu şekilde sakladığınız sade buttermilk kek dilimlerinizi tüketmeden önce bir gece buzdolabında bekleterek çözdürün.
SADE BUTTERMİLK KEK TARİFİ
12 KİŞİLİK / HAZIRLIK SÜRESİ: 20 DAKİKA / PİŞİRME SÜRESİ: 90 DAKİKA
Sade Buttermilk Kek Tarifi İçin Malzemeler;
- 1 su bardağı (227 gram) tereyağı, oda sıcaklığında yumuşatılmış
- 3 su bardağı (360 gram) çok amaçlı un
- Çeyrek çay kaşığı (1,25 gram) karbonat
- Yarım çay kaşığı (3 gram) tuz
- 3 su bardağı (600 gram) toz şeker
- 6 adet büyük yumurta, oda sıcaklığında
- 1 çay kaşığı vanilya
- 1 su bardağı (224 gram) buttermilk
Sade Buttermilk Kek Nasıl Yapılır?
Adım 1
Sade buttermilk kek tarifini yapmak için öncelikle fırını 165 derecede ısıtmaya başlayın. En büyük kek kalıbınızı tereyağı ile güzelce yağlayın ve kenara alın. Bir kabın içerisine 3 su bardağı un, yarım çay kaşığı tuz ve çeyrek çay kaşığı karbonatı alarak karıştırın. Bu kuru malzemeleri, ıslak malzemeleri hazırlayana kadar bir kenarda bekletin.
Adım 2
Geniş bir karıştırma kabına 1 su bardağı yumuşamış tereyağını ve 3 su bardağı şekeri ekleyip hafif kabarık bir kıvam alana kadar mikser yardımıyla çırpın. Bu aşamada şeker miktarı size fazla gelirse damak tadınıza göre azaltabilirsiniz. Tereyağı ve şeker kıvama gelip kabarınca içerisinde birer birer olmak kaydı yumurtaları ekleyin ve her eklediğiniz yumurtadan sonra yumurta tamamen karışana kadar çırpmaya devam edin.
Adım 3
Tüm yumurtaları eklemeyi bitirdikten sonra vanilyayı ekleyerek tekrar çırpın. Kuru malzemeleri ve buttermilk’in tamamını 3 seferde ekleyecek şekilde bölüştürün. Her seferinde önce bir miktar kuru malzemeler ve ardından buttermilk ekleyerek karışana kadar karıştırın. Son parti kuru malzemeleri ve buttermilk’i ekledikten sonra sadece karışana kadar çırpın. Daha fazla çırparsanız kekinizin kabarmasını engellersiniz.
Adım 4
Sade buttermilk kek tarifi hamurunu yağladığınız kek kalıbına dökün ve önceden ısıtmış olduğunuz fırına verin. 90 dakika boyunca pişirin ve en az 1 saat boyunca fırının kapağını asla açmayın. Sade buttermilk kek hamurunuz kek kalıbının kenarlarından ayrılmaya başlayana kadar ya da kürdan batırdığınızda kuru çıkana kadar pişirin.
Pişen sade buttermilk kekinizi fırının kapağını yarım açık bırakarak 10 dakika dinlendirin ve ardından tel ızgara üzerine alarak tamamen soğuması için bekletin.
Tamamen soğuyan sade buttermilk kekinizi dilimleyerek servis edebilirsiniz, afiyet olsun!