Ekonomi

Kimin Çaldığını Anlatıyoruz: Enflasyon Hesabınızdan Çekiliyor!

Enflasyondaki düşüş matematiksel hesaplarla açıklanabilirken, maaşlı, memur, emekli ve taban ücretlilerin düşüşünü açıklayamıyor. Şimdi yılın ilk yarısında eriyen maaşlar, para kaybetmiş olabileceğinizi düşündüren ay sonu hesap bakiyesi, cüzdanınızda delik aramanıza neden olan fiyatlar enflasyonun ne demek olduğunu açıklıyor. Yılbaşında artan maaşınız yine hesabınıza aktarılırken, değeri tam olarak aynı değil.

Türkiye’de artan enflasyon hacim ve rakam olarak artırdığı maaşları fark edilmeden cebimize götürüyor.

Daha çok para taşıyoruz, daha yüksek maaşlar alıyoruz ama yetmiyor. Muhtemelen maaşınız daha yüksek değildir. Çünkü sene başında artan maaşlar artık birebir alım yapacak güç bulamıyor. Öte yandan, zenginler artıyor. Boşluk açılır.

DİSK, dün TÜİK’in açıkladığı bilgileri de inceledi ve yıllara göre değişimi gösteren bir tablo paylaştı.

Türkiye, OECD ülkeleri arasında gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 3. ülke oldu.

TÜİK’in verilerinde yüzde 20’lik dilimlerdeki gelir dağılımı eşitsizliği görülürken, en yoksul yüzde 20 ile en zengin yüzde 20 arasında 8 kat fark var. Bu dilimler yüzde 5 küçüldükçe eşitsizlik artıyor.

Enflasyonun 2023’ün ilk 4 ayında emeklilerin ve maaşlıların alım gücünü erozyona uğratması, 100 TL’nin 77,5 TL’ye gerilemesi gibi sayısal bir sonuca yol açıyor.

Sözcü’den Erdoğan Süzer, taban fiyat ve memur maaşlarındaki değişimi güncel bilgiler ışığında değerlendiriyor.

Yıl başında işçi, memur ve emeklilere verilen maaş artışlarının 4 ay içinde değişmesi yeni zamları öne çıkarırken, taban ücretlinin alım gücü 8 bin 506 TL’den 6 bin 580 TL’ye, en düşük emekli maaşı seviyesi ise 7 bin 500 TL. Alım gücünü de 5 bin 802 TL’ye düşürüyor.

İlk 4 ayda enflasyon TÜİK’e göre yüzde 15,20, ENAG’a göre yüzde 29,06 arttı.

2023’ün prestijiyle 12 bin 532 TL zamlı maaş alan en düşük rütbeli memur TÜİK’e göre 10 bin 878 TL, ENAG’a göre 9 bin 694 TL alım gücüne sahip.

Kısacası enflasyon memurun cebinden TÜİK’e göre 1.654 TL, ENAG’a göre 2.838 TL çıkıyor.

Yine sene başında zamlı maaş alan öğretmen ENAG’a göre 4 ay sonra 3 bin 59 TL, polislere 4 bin 51 TL, hemşirelere 3 bin 544 TL veriyor.

Devlet memuru takımında çalışan bir kişi yılbaşında 11 bin 700 TL maaş alırken, şimdi kesin tedbir hala hesapta olmasına rağmen 2 bin 649 TL daha az alabiliyor.

Yıllardır dirseğini ovuşturan profesör 6 bin 510 TL, hakimler 10 bin 258 TL zarar ediyor.

Geçtiğimiz aylarda en düşük maaş 7 bin 500 TL’ye çıkınca adaletsizlik sorunları gündeme gelen emekliler şimdi reel olarak yani ‘enflasyon kesintisi’ ile 5 bin 802 TL maaş alıyor.

Yüksek zamlarıyla övünen ancak ülkedeki ortalama maaşın asgari olmasının sebebi olan 8 bin 506 TL şimdiden 6 bin 580 TL’ye denk geliyor.

Ne kadar erittin? Yorumlarda buluşalım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu