Kimin Çaldığını Anlatıyoruz: Enflasyon Hesabınızdan Çekiliyor!
Enflasyondaki düşüş matematiksel hesaplarla açıklanabilirken, maaşlı, memur, emekli ve taban ücretlilerin düşüşünü açıklayamıyor. Şimdi yılın ilk yarısında eriyen maaşlar, para kaybetmiş olabileceğinizi düşündüren ay sonu hesap bakiyesi, cüzdanınızda delik aramanıza neden olan fiyatlar enflasyonun ne demek olduğunu açıklıyor. Yılbaşında artan maaşınız yine hesabınıza aktarılırken, değeri tam olarak aynı değil.
Türkiye’de artan enflasyon hacim ve rakam olarak artırdığı maaşları fark edilmeden cebimize götürüyor.
DİSK, dün TÜİK’in açıkladığı bilgileri de inceledi ve yıllara göre değişimi gösteren bir tablo paylaştı.
Türkiye, OECD ülkeleri arasında gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 3. ülke oldu.
TÜİK’in verilerinde yüzde 20’lik dilimlerdeki gelir dağılımı eşitsizliği görülürken, en yoksul yüzde 20 ile en zengin yüzde 20 arasında 8 kat fark var. Bu dilimler yüzde 5 küçüldükçe eşitsizlik artıyor.
Enflasyonun 2023’ün ilk 4 ayında emeklilerin ve maaşlıların alım gücünü erozyona uğratması, 100 TL’nin 77,5 TL’ye gerilemesi gibi sayısal bir sonuca yol açıyor.
İlk 4 ayda enflasyon TÜİK’e göre yüzde 15,20, ENAG’a göre yüzde 29,06 arttı.
Kısacası enflasyon memurun cebinden TÜİK’e göre 1.654 TL, ENAG’a göre 2.838 TL çıkıyor.
Yıllardır dirseğini ovuşturan profesör 6 bin 510 TL, hakimler 10 bin 258 TL zarar ediyor.
Geçtiğimiz aylarda en düşük maaş 7 bin 500 TL’ye çıkınca adaletsizlik sorunları gündeme gelen emekliler şimdi reel olarak yani ‘enflasyon kesintisi’ ile 5 bin 802 TL maaş alıyor.
Yüksek zamlarıyla övünen ancak ülkedeki ortalama maaşın asgari olmasının sebebi olan 8 bin 506 TL şimdiden 6 bin 580 TL’ye denk geliyor.
Ne kadar erittin? Yorumlarda buluşalım.