Türk ve Japon bilim insanlarından eklembacaklılardan bulaşan hastalıklara karşı ortak mücadele
Uluslararasılaşma çalışmalarına her geçen gün bir yenisini ekleyen Ege Üniversitesi, işbirliği ağını genişletmeye devam ediyor.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Yusuf Özbel ve Prof. Seray Töz’ün sorumluluğunda, Türkiye ve Japonya’nın katılımıyla gerçekleştirilecek. Türkiye’den Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi; Japonya’da JICA (Japan International Cooperation Agency), AMED (Japan Agency for Medical Research and Development) ve Tokyo Üniversitesi ortaklığında yürütülecek proje ile eklembacaklıların neden olduğu hastalıklarla mücadelede değerli adımlar atılacak.
Proje ekibini tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. , ürettiğimiz bilim ve yetiştirdiğimiz nitelikli insan gücü. Bu anlamda uluslararası bu projenin bir modülü olmak bizim için büyük bir gurur ve memnuniyet kaynağıdır. Bölgenin ve ülkenin en değerli sağlık merkezlerinden biri olan Ege Üniversitesi Hastanesi, topluma uluslararası standartlarda kaliteli sağlık hizmeti vermenin yanı sıra, farklı akademik birimlerde yürütülen multidisipliner çalışmalarla literatüre önemli katkılar sağlamaktadır. bizim üniversite. prof. Yusuf Özbel ve Prof. Tüm proje ekibini tebrik ediyorum” dedi.
“İklim değişikliği ile eklembacaklıların sayısı artıyor”
Proje hakkında bilgi veren Prof. Japonya’nın Uluslararası İşbirliği Ajansı ve Japonya Tıbbi Araştırma ve Geliştirme Ajansı tarafından desteklenen, Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Tokyo Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nin bilimsel temeli ile yürütülecek olan projemiz, Türkiye’nin önde gelen projelerinden biridir. bu kapsamda gerçekleştirilmiştir. Her yıl dünyanın birçok ülkesinden gelen çok sayıdaki teklif arasından seçilerek paydaşı olduğumuz bu proje ile ülkemizde ve birçok ülkede iklim nedeniyle artacağı düşünülen bu proje değişim, çeşitli eklembacaklılardan (sivrisinek, vatoz, kene) bulaşan Oriental Boil ve West Nile Fever gibi hastalıklarla mücadelede değerli bir kaynaktır. adım atılacaktır. Ayrıca bu hastalıkların daha sık görüldüğü 5 ilimizde bulunan İl Halk Sağlığı Laboratuvarları ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Anabilim Dalı bünyesinde bulunan laboratuvara yeni ekipman temin edilecektir.”
“İki ülke arasında deneyim paylaşımı olacak”
prof. Töz, “Bu projede hastalar, hastalık yapıcı etkenler (parazitler, virüsler gibi) ve hastalığı bulaştıran eklembacaklılar üzerinde yapılacak bilimsel araştırmalar, halen var olan hastalıklarla baş etmede rehberler geliştirecek. Üniversitemizde ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ndeki araştırmacı ve öğrenciler ile Japonya’daki araştırmacı ve öğrencilerin karşılıklı eğitim almaları ve deneyimlerini paylaşmaları mümkün olacaktır. Bu hastalıklarla ilgili tüm parametreleri ele alacak bilimsel araştırma düzeyine bakacak olursak; Hasta başında hızla yapılabilecek yeni teşhis testlerinin oluşturulması, hastalık taşıyan eklembacaklılarda hastalık etmenlerinin saptanmasına yönelik tekniklerin geliştirilmesi, insektisitlere karşı direncin belirlenmesi, bu hastalıkların yayılımını gösteren haritaların hazırlanması, riskli durumların ortaya çıkarılması planlanmaktadır. alanları coğrafi bilgi sistemlerine dayalı hale getirmek ve böylece erken uyarı sistemlerini kurmaktır. Türkiye ve Japonya’daki ilgili kurumları, üniversiteleri ve araştırmacıları bir araya getiren ve Türkiye ve Japonya’daki ilgili kurumları, üniversiteleri ve araştırmacıları bir araya getiren ve mümkün kılan Japonya Hükümetine, Japon Uluslararası İşbirliği Ajansına, Japon Tıbbi Araştırma ve Geliştirme Ajansına, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığına. söz konusu hastalıkların görüldüğü diğer ülkelere örnek olabilecek çalışmalar ortaya koymak. Çalışmada emeği geçen Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne ve her iki ülkedeki bilim insanlarına teşekkür ederiz.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı