Türkiye’nin öğrenci dostu şehirleri açıklandı: İlk sırayı Eskişehir aldı.
Türkiye’nin öğrenci dostu şehirleri açıklandı. İngilizce özel ders platformu Preply’nin farklı kaynaklardan yaptığı derleme araştırmasına göre Türkiye’nin en öğrenci dostu üniversite şehri Eskişehir olurken, onu sırasıyla Ankara ve Çanakkale izledi.
Pek çok üniversitede eğitim-öğretim yılı 2 Ekim’de başladı. Yükseköğretim Kurulu tarafından açıklanan üniversite yerleştirme sonuçları, bu yıl kontenjan doluluk oranının yüzde 99,8 olduğunu, tercih yapan toplam öğrenci sayısının yüzde 9 artışla 3,5 milyonu aştığını gösterdi. Geçen yıla göre yerleştirilen öğrenci sayısı ise 47 bin 393 arttı. İngilizce özel ders platformu Preply, üniversite tercihlerinin aynı zamanda üniversitenin bulunduğu şehirle de bağlantılı olduğu öngörüsünden yola çıkarak üniversite öğrencilerini ağırlayan şehirler incelemesini yayınladı.
YÜKSEKÖĞRETİM MEZUN SAYISI 10 YILDA İKİ KAT ARTTI
Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Preply Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu, “Üniversiteler bulundukları şehirle organik ilişkisi olan, o şehrin dokusunu, kültürünü güzel yönde değiştiren yapılardır. 40 binin üzerinde öğrenciyle gerçekleştirilen Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri 2023 araştırmasında, öğrencilerin şehirlerden memnuniyeti “Şehirlerin öğrencilere sunduğu düzeyleri ve fırsatları inceledik” dedi.
Online yabancı dil eğitimi konusunda uzman firmanın birden fazla kaynağı inceleyerek hazırladığı değerlendirmede, Türkiye’de yükseköğretimin genel durumuna ilişkin veriler yer aldı. Türkiye’de 129’u devlet üniversitesi, 75’i vakıf üniversitesi ve 4’ü vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 208 üniversitenin bulunduğunu kaydeden çalışmada, Türkiye İstatistik Kurumu’nun Mayıs 2023’te yayınladığı 2022 Milli Eğitim İstatistiklerine de değinildi. Bu rakamlara bakıldığında, 2008 yılında yüzde 9,8 olarak ölçülen 25 yaş ve üzeri nüfusta yükseköğretim mezunlarının oranının 2022 yılında yüzde 23,9’a yükseldiği görüldü. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün paylaştığı veriler (OECD), Bir Bakışta Eğitim 2023 raporu kapsamında, Türkiye’de yüksek öğrenim gören genç yetişkin sayısının son 10 yılda iki katına çıktığını ortaya koydu.
Yerel ölçekte açılan üniversitelerin lisans eğitimini daha yaygın hale getirdiğine dikkat çeken Mustafa Ali Sivişoğlu, “Bir şehrin üniversite hayatına alışması zaman alır. Öğrenciler şehirleri, şehirler de aynı düzeyde öğrenciyi benimseyemez ve Her bölgede aynı anda. Ulaşım, sosyal olanaklar, halkın tutumu, esnafla ilişkiler.” “Şu kriterlere göre yapılan araştırma sonuçlarına göre 27 ildeki üniversite öğrencileri yaşadıkları şehirden memnun. 38 ilde ise memnuniyetsizlik hakim” dedi.
ESKİŞEHİR VE ANKARA LİDER
Araştırmaya göre öğrenci memnuniyetinde ortalama 91 puanla ilk sırada yer alan Eskişehir, Türkiye’nin en öğrenci dostu şehri oldu. Anadolu, Eskisehir Osmangazi ve Eskisehir Teknik Üniversitesi’ne ev sahipliği yapan kent, uzun süredir bilinen “öğrenci kenti” unvanını bu araştırmada korumayı başardı. Eskişehir’in zirvede olmasının nedenlerinin açık olduğunu belirten Mustafa Ali Sivişoğlu, “Şehrin ortasından geçen Porsuk Çayı ve yatay kentleşme anlayışı, Eskişehir’i kanallarıyla ünlü Avrupa şehirlerinden farklı kılmıyor. Sıcak Öğrenci nüfusuna alışkın olan halkın dost canlısı tavrı birçok öğrenci için Eskişehir’dir.” Bu durum Türkiye’yi yükseköğretimde öncelikli şehirlerden biri haline getiriyor. Pek çok kişi tarafından sevilen Ankara, çoğunluğu kampüs okul olan Bilkent, Hacettepe ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi üniversiteler sayesinde de ikinci sırada yer alıyor. İstanbul’un sadece Anadolu yakasıyla ilk 10’da yer aldığını, bunu giderek artan bir şekilde takip ettiğini “Bunu maliyet ve nüfusun fazla olması gibi nedenlerle açıklayabiliriz” dedi.
EGE VE AKDENİZ İZİNİ VURDU
Araştırmanın dikkat çeken bulgularından birinin Ege ve Akdeniz bölgesindeki illerin listenin üst sıralarında yer alması olduğunu belirten Sivişoğlu, “Listede ilk 10 il arasında Aydın, Muğla, Antalya, Manisa yer alıyor. öğrenci memnuniyetinin en üst düzeyde olması, ılıman iklimi, denize yakınlığı ve doğal güzellikleri, az nüfuslu bu şehirler, yaşam maliyetinin nispeten daha düşük olduğu şehirler olarak öne çıkıyor. Ayrıca Ege’nin hoşgörülü tavrı da dikkat çekiyor. Akdenizlilerin öğrencilere yönelik yaklaşımı bu şehirleri özellikle çevre illere göre popüler eğitim şehirleri arasına yerleştiriyor. Bazıları büyükşehir olsa da İstanbul, Ankara gibi illerde bulunuyorlar. “Hala küçük kalmayı başaran bu şehirler Buna karşılık öğrencilerin kendilerini güvende ve mutlu hissedecekleri bir eğitim ortamı hazırlayın” dedi.
ŞEHİRLER SERBEST ZAMAN TERCİHLERİNİ DE BELİRTİYOR
Sivişoğlu, değerlendirmelerini şu ifadelerle tamamladı:
“Öğrencilerin gerçekte neler hissettiğini ve yaşadıkları şehirler hakkında ne düşündüklerini öğrenmek için forum yazılarını ve paylaşım platformlarındaki yorumları da değerlendirdik. Böylece öğrencilerin boş zamanlarında ne tür aktiviteler yapma eğiliminde olduklarını belirledik. Çıkarımlarımız kültürel olanaklar, coğrafi faktörler, üniversite olanakları ve iklim/hava koşulları gibi kriterler öğrencilerin boş zaman tercihlerini etkiledi.Örneğin, kültürel olanakların daha zayıf olduğu ve karasal iklime sahip şehirlerde kapalı alan etkinliklerinin daha yaygın olduğunu gördük.Üniversite öğrencileri Bu özelliklere sahip illerde okuyanların da mesleklerine yatırım yapmak için online dil kurslarından faydalandıklarını gözlemledik.”