Ontoloji, temel sorunu varlık olan felsefi bir disiplindir. Genellikle varlığın veya gerçek olan her şeye tarafsız bir şekilde neyin uygulandığının felsefi çalışması olarak kabul edilir. Ontolojideki temel soru, rastgele bir şeyin var olup olmadığıdır. Aristoteles’e göre ontoloji varlıkları inceleyerek açıklanır. Pek çok felsefi konu gibi ontolojiyi de tam olarak betimlemek ve açıklamak zordur.
Bu içerikte ontoloji ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
Ontoloji nedir?
Ontoloji genellikle varlığın veya gerçek olan her şeye nesnel olarak neyin uygulandığının felsefi çalışması olarak açıklanır. İdeolojinin konusu olan ontolojinin temel sorunu varlıktır. Varlık ve varoluş; ontoloji temel kategorilerini araştırır.
Ontoloji, varlık kategorilerinden hangisinin daha temel olduğunu bulmaya çalışır. Varlık bir nesne ya da nesne değildir. Var olan geçicidir. Varlıkla iç içe olan, onu aydınlatan ve varlığı var eden tek şey zamandır.
Ontolojinin temel sorularından biri ‘Temel varlık kategorileri nelerdir?’ bir soru oluşturur. Bilim açısından varoluş, olgusal unsurların incelenmesidir. İdeolojik olarak varlık, varlığın var olup olmadığıyla ilgilenir.
Varlığın olmadığına inananlar, gerçek ile gerçek olmayan arasında bir ayrım yapmayı reddederler. En saygın savunucularından biri Nietzsche’dir. Bir varlığın var olduğunu savunanlar ise birçok görüşe ayrılmıştır.
Ontolojik Sorular nedir?
Varlık nedir?
varoluş nedir?
Varoluşu gerçek ve performatif yapan nedir?
Fiziksel bir nesnenin varlığının telaffuzunu kanıtlamak mümkün müdür?
Varlık bir özellik midir?
Bilgi kuramı nedir?
Bir nesne ne zaman kaybolur, ne zaman değişir?
Fiziksel nesneler nelerdir?
Bir nesnenin özellikleri veya bağları nelerdir ve bunlar nesneyle nasıl ilişkilidir?
Ne doğru?
Ontoloji ile Karşılaştırılmak Nedir?
Varlık, ontolojiye göre şöyle açıklanır:
Ontoloji ile İlgilenen Filozoflar
tuzlukcuhaber.xyz