Haber

TBMM Başkan Vekili Karaca: Bu bir yargı krizi değil, bir rejim krizidir

TBMM Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararı vermesi halinde geçmiş örneklerde olduğu gibi Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Meclis’e dönmesinin mümkün olabileceğini söyledi. Üyeliği ihraç edilen Türk Personel Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’a ilişkin hakların verildiğini, yargının bu konuyu “bilek güreşine” dönüştürmemesi gerektiğini söyledi. sağlanması gerektiğini vurguladı.

Cezaevinde bulunan Atalay, dün Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin verdiği kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasının ardından milletvekilliğinden çıkarıldı.

Görevi süresince Atalay hakkındaki kararı okumadığını ve okumadığını açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Karaca, DW Türkçe’nin konu ve olası hukuki sürece ilişkin sorularını yanıtladı.

“Bu kararı okumayacağımı biliyorlardı”

Karaca, kendisine zaten böyle bir teklifte bulunamayacaklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Atalay ilk milletvekili seçildiğinde yargılanması devam ediyordu. Daha sonra Yargıtay usulsüz ve hukuka aykırı bir şekilde kararı onadı. Ancak anayasaya göre bunun bir an önce durdurulması gerekiyordu ama onlar Durdurmadılar, yargılamayı sürdürdüler ve kararı kesinleştirdiler. Kararın ağırlaşmasıyla birlikte bu kararı okumayacağımı ve benim mesaimde gerçekleşmesi durumunda okutmayacağımı açıkça belirttim.” “Ben zaten teklif gelmesine izin vermeden bunu dile getirmiştim. Dolayısıyla teklif söz konusu bile olamaz.”

Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararının TBMM’de okunması ve TBMM Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın başkanlık etmesi dikkat çekici bir gelişmeydi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, Atalay’ın milletvekilliğinin mümkün olduğu kadar ertelenmesine neden olacak kararın ertelenmesi ve istenmesi Ankara lobilerinde bir süredir konuşulan bir konuydu. yurtdışındayken Genel Kurul’da okunmak üzere.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, dün yaptığı konuşmada AKP’li Bozdağ’ı sert bir şekilde eleştirerek, “Kurtulmuş okumuyor, okunduğu gün ülkede yok. Celal Adan okumuyor, Sırrı Süreyya Önder okumuyor. Gülizar Hanım okumuyor… Ama Bekir Bozdağ okuyor. Mafya böyledir.” “Bazen suçlu olduğunu bildikleri insanları alıkoyup onlara en pis şeyleri yaptırıyorlar. Bunu ancak Türkiye’de adaleti katleden Bekir Bozdağ’a yaptırabilirsiniz” dedi.

Başkan Yardımcısı olarak Atalay’ı ziyaret etti

Karaca, TBMM Başkanvekilliğine seçildiği günün ertesi günü Atalay’ı ziyaret ettiğini anımsatarak, “Bunun sembolik bir anlamı vardı. Atalay ile birçok sosyal konuda birlikte yürümemiz ve yoldaş olmamızdan değil, seçildiği andan itibaren. Meclis Başkan Yardımcısı olarak duruşması durduruldu ve derhal serbest bırakılarak yemin etti.” “Gittim çünkü görev yapması gereken bir milletvekiliydim” dedi.

14 Mayıs’ta milletvekili seçilmesine rağmen cezaevinden tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Atalay için Anayasa Mahkemesi iki kez “hak ihlali” kararı vermesine rağmen Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararlarıyla tahliye edilmedi. Yargıtay ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi.

“Anayasa’yı ve anayasal kurumları yok saymak”

Karaca, aslında bu konuyu yargı organları arasındaki bir kriz olarak değil, bir rejim krizi olarak gördüğünü belirterek, şöyle konuştu:

“Bu sadece Can Atalay’ın sorunu değil. Bu, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını ve anayasal kurumlarını hiçe saymaktır. ‘Ben istersem anayasa uygulanır’ veya ‘bana uygun olan maddeler uygulanır’ krizidir. Diğerleri uygulanmayacak’. Dolayısıyla bu bir yargı krizi değil, bir rejim krizidir.”

Atalay’a ve onu seçen Hatay halkına yönelik bu adaletsizliği ortadan kaldıracak bir gelişme olmasını umduğunu belirten Karaca, “Çünkü ben bir avukatım ve hukuk devletine, anayasaya, anayasal düzene bağlı bir birey olarak Dolayısıyla demokrasinin bu adı için çaba harcıyoruz, bunun böyle olması lazım.” “Bunun gerekli olduğunu düşünüyorum” dedi.


Anayasa Mahkemesi kararına rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay hakkındaki karar dün TBMM Genel Kurulu’nda okundu (Arşiv fotoğrafı) Fotoğraf: ANKA

Berberoğlu ve Gergerlioğlu gibi geri dönebilecek mi?

Karaca, tıpkı CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ve DEM Partisi Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu gibi Atalay’ın da dönebilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi bu iki kişinin milletvekilliğinin düşürülmesinin hak ihlali olduğuna karar verdi. Bu kararla serbest bırakıldılar ve yemin ederek göreve başladılar. Şu anda haklarını koruyacak milletvekillerinden biri Depremde büyük bedeller ödeyen Hatay halkının hukuku eksik. Hatay’da 70 bini aşkın vatandaş sandık başına gitti. “Oyunu Atalay’a verdi. Bu seçmenin iradesi hiçe sayıldı. Bir an önce anayasanın gerekleri yerine getirilmeli ve yargının bunu bilek güreşi gibi bir süreç haline getirmesine artık izin verilmemelidir.”

Avukatlar Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak

Can Atalay’ın milletvekilliğinden düşürülmesi muhalefet partileri, avukatlar ve sivil toplum kuruluşlarından büyük tepki çekerken, Atalay’ın avukatlarının bundan sonra izleyeceği hukuki yollar ve Anayasa Mahkemesi’ndeki süreç yakından takip ediliyor.

ANKA Haber Ajansı Atalay’ın avukatlarının, milletvekili üyeliğinin düşürülmesi kararının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını yazdı. Başvurunun, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde okunan Atalay hakkındaki Yargıtay kararının “hükümsüz” olduğu gerekçesiyle yapılacağı da belirtildi.

buharkentajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu